Doç. Dr. Ilgaz Kayılıoğlu
Whatsapp: 532 349 8119
Dinimizin gerekliliklerinden biri olarak görülen ve artık toplumsal yapımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen sünnet her ne kadar hekim dışı profesyoneller tarafından halen uygulansa da bir cerrahi işlemdir. Her cerrahi işlemin olduğu gibi sünnetin de ehil ellerde yapılması öncelikli bir gerekliliktir. Yine her cerrahi işlemde olduğu gibi istenmeyen sorunlar oluşabilir. Bu nedenle sünnetin mutlaka bir hekim muayenesinden sonra kararlaştırılması gerekir.
Peygamber Sünneti
Halk arasında peygamber sünneti olarak da bilinen durumda belirgin bir sünnet derisi görülmez. Bu çocuklarda normalden farklı olan durumlar, sünnet derisini ve penisi ilgilendiren bozukluklar söz konusu olabilir. İdrar yolunun doğru yere açılmaması, sünnet derisinde yapışıklık veya iltihabi durumlar söz konusu olabilir. Bu durumların mutlaka bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekir.
Sünnet Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?
Sünnet yaptırmaya karar veren aileler mutlaka çocuklarının yaşlarını göz önünde bulundurmalıdır. Özellikle 2 ve 6 yaşlar arasında yapılan sünnetlerin çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkileyebildiği bilinmektedir. Hatta iki yaşına yakın çocuklarda dahi sünnet sonrası psikolojik etkilenmeler gözlenebilmektedir. Bu nedenle 2-6 yaş arasındaki çocuklara sünnet yapılmasını önermiyoruz. İki yaş öncesi veya 6 yaş sonrası sünnet için daha uygun zamanlardır. Sünnetin çocuğa anlatılması ve uygulanmasının şekli de önemlidir. Sünnet çocuğa anlatılırken ne gereksiz korku oluşturmak ne de olduğundan çok daha önemsizmiş gibi davranmak gerekir. Çocuğun anlayacağı şekilde sünneti olduğu gibi anlatmak en doğru yol gibi görünmektedir. Benzer şekilde sünnetin yapıldığı ortam da çocuklarda ömür boyu akılda kalacak bir anı oluşturabilir. Bu anının çocuğun rahat hissettiği, güvendiği bir ortamda olması daha iyi olacaktır. Büyük ameliyathanelerde yapılan sünnetler çocukların yalnız hissetmesine ve gereksiz bir korku yaşamasına neden olabilir.
Sünnet Nedir, Nasıl Yapılır?
Sünnet penis ucunu kaplayan deri katlantısının alınmasıdır. Klasik dikişli cerrahi yöntem bilinen en güvenli yöntemdir. Bu yöntemde çıkarılacak sünnet derisi yapışıklıklardan kurtarılır, ardından çepeçevre kesilerek çıkarılır ve kalan deri karşılıklı olarak dikilir. En güvenli yöntem olmasının sebebi bu yöntemde cerrahın işlem boyunca tüm önemli yapıları açıkça ve rahatlıkla gözlemleyebilmesidir. Klasik yönteme alternatif olarak geliştirilen yöntemler de mevcuttur. Bu yöntemler genellikle daha pratik olarak nitelendirilebilir. Genel olarak prensip çıkarılacak sünnet derisinin özel malzemeler yardımıyla kesilecek yerde sıkıştırılarak boğulmasıdır. Bu sayede dikiş kullanmadan deri karşılıklı kaynar, çıkarılacak kısım ise canlılığını kaybedince alınır.
Sünnet Faydalı mı?
Sünnet derisinin idrar yolunu kapattığı ya da geri çekilip yerine dönmediği gibi bazı durumlarda sünnet tedavi edici bir yöntemdir ve uygulanmalıdır. Bunun dışında sünnet olan insanlarda idrar yolu enfeksiyonlarının daha az görüldüğü, cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşma riskinin azaldığı bilinmektedir. Ayrıca sünnet olan kişilerde penis kanseri daha az görülür.
Sünnetin Zararı Var mı?
Daha önce de belirttiğimiz gibi sünnet hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın bir ameliyattır. Her ameliyatta olduğu gibi anesteziye veya uygulanan işleme bağlı oluşabilecek sorunlar vardır. Bu sorunların oluşma ihtimali genellikle düşüktür. Sünnet olan insanlarda cinsel hazda azalma olup olmadığı konusu tartışmalı olmakla birlikte henüz bu konuda net bir bilgi yoktur. Uygun olmayan şekilde ve zamanda yapılan sünnetler çocuğun psikolojisine ciddi zararlar verebilir.
Merak ettiğiniz diğer konular...
Sünnetin Psikolojik Etkisi
Yetişkinler tarafından çocuklar “azıcık ucundan” diye alıştırılmaya çalışılsa da sünnet, çocuklarda her zaman bir tedirginlik bazen ciddi düzeyde korkuya neden olur. Bu aşamada sünnetin çocuğa açık bir dille anlatılması genellikle en iyi yoldur. Çocuklar yalnızca ağrı duymaktan değil aynı zamanda özel bölgelerine dokunulmasından dahi doğal olarak çekinirler. Bu noktada doktorların hayatımızdaki özel yerinin de çocuklara anlatılmasında fayda vardır.
Önemli bir psikolojik etki de çocuğun psikolojik gelişiminde önemli yer tutan cinsel organının zarar görmesinden korkmasıdır. Özellikle 2-6 yaş arasında yapılan sünnet çocukta ciddi bir kayıp hissi oluşturabilir. Bu kayıp çocuk tarafından çok farklı şekillerde yorumlanabilir, yetişkinliğe kadar uzanan psikolojik etkiler yapabilir. Bu nedenle bu yaşlarda sünnet yapılmasını önermiyoruz.
Sünnetin Yapıldığı Ortam
Sünnet Nasıl Yapılır
Lokal Anestezi ile Sünnet
Cerrahi Teknikler
Bu sayfa yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Mutlaka doktorunuza muayene olun.
Comments